ER SCHIET IETS IN MIJN RUG. EN NU?

U pakt nog net die ene koffer op. U komt snel uit de stoel en opeens schiet het in uw rug. Acute rugklachten komen veel voor, maar u kunt er gelukkig zelf veel aan doen.

Fascinerend
Uw rug, of beter uw wervelkolom, is met 33 op elkaar gestapelde wervels, met links en rechts gewrichten, met tussenwervelschijven, banden en veel spieren banden een fascinerend geheel. De wervelkolom beschermt uw zenuwen en moet tegelijk beweegbaar zijn. Meestal gaat dat goed, maar bijna iedereen heeft wel eens kort of langer last van zijn of haar rug. Niet zo vreemd, wel erg lastig.

Verkramping
Vaak wordt de pijn veroorzaakt door verkramping van de rugspieren. Spieren proberen de wervelkolom te beschermen. Probleem is wel dat uw rug heel erg stijf en pijnlijk wordt. Vaak zitten de meeste problemen in uw lendenen (vlak boven de bil) soms straalt de pijn uit naar de bovenbenen.

Ontstaan
Hoe rugklachten ontstaan? Dat antwoord is niet zo eenvoudig. Er zijn vele oorzaken bekend, maar vaak is de directe oorzaak onbekend. Een snelle beweging of door plotseling overeind komen na lang bukken wordt vaak als oorzaak aangegeven. De pijn en stijfheid kan ook langzaam toenemen.Zwaar lichamelijk werk of juist heel veel zittend werk in een slechte houding zijn belangrijke oorzaken. Stress (bijvoorbeeld door hoge werkdruk) verhoogt de kans op klachten.

Bewegen helpt
Soms verdwijnen klachten vanzelf, soms kan het een paar weken duren voordat het over is. U kunt veel zelf doen! Het belangrijkste ‘wapen’ is: bewegen!

Tips

Blijf bewegen!
Door de pijn gaat u misschien stil zitten. Dat is niet de goede remedie. U wordt stijver en verliest kracht. Het is aangetoond dat mensen die blijven bewegen sneller van hun klachten af zijn!

Vermijd torsie
Overmatig draaien – vooral in de eerste fase – moet voorkomen worden. Bij het opstaan uit bed, rolt u eerst op de zij, dan de benen over de rand en daarna drukt u met de armen uw romp zijwaarts omhoog. Later is de rotatie wel belangrijk, bijvoorbeeld tijdens lopen.

Verander regelmatig van houding
Langdurig een statische houding verergert klachten. Veel wisselen is het motto. Zitten, stukje wandelen, liggen. Wandelen wordt vaak als prettig ervaren.

Maak geen plotselinge bewegingen
Bij plotselinge bewegingen heeft u onvoldoende controle. Controle zeker in aanvang is belangrijk.

Vermijd bukken en (zwaar) tillen
Bukken, onderuit zakken en tillen zijn enorm belastend voor een rug die volledig verkrampt is. De rugspieren die al zwaar belast zijn, moeten dan nog harder werken om uw rug te beschermen; dat is teveel gevraagd.

Pijnstillers of spierverslappende middelen
Medicijnen kunnen helpen de rug wat te ontspannen, waardoor bewegen gemakkelijker wordt. Denk aan paracetamol, ibuprofen of naproxen. Overleg voor de juiste medicatie altijd even met uw huisarts.

Bij twijfel naar De Fysiotherapeut
Helpen de tips u niet of twijfelt u over de ontwikkelingen? Bezoek dan de fysiotherapeut. Hij/zij is specialist in bewegen en weet veel over rugklachten. U krijgt dan een ‘op maat’ behandeling en/of advies.

Zonder verwijzing en geen eigen risico
U kunt direct naar de fysiotherapeut. U heeft geen verwijsbrief nodig. Fysiotherapie in dit geval gaat niet van uw eigen risico en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.