Over belasting en overbelasting..

Mensen die de fysiotherapeut bezoeken, hebben vaak problemen met de belasting en belastbaarheid. Deze twee elementen moeten voor goed functioneren met elkaar in balans zijn.
Eenvoudig gesteld: Belasting bestaat uit de externe krachten die je jouw lichaam oplegt. Belastbaarheid is dat wat je lichaam aankan. Dus wil je de vuilniszak optillen dan worden krachten op het lichaam losgelaten (belasting) en moet je lichaam die krachten kunnen verwerken (belastbaarheid).
Je belastbaarheid verhoog je door steeds iets meer belasting op te leggen. Dat gaat zo vanaf je geboorte je hele leven door. Als je steeds een stukje meer wandelt, kun je op een gegeven moment steeds verder wandelen. In (top)sport luistert die balans heel nauw. Het gaat vaak mis als je meer belasting oplegt dan je belastbaarheid aankan. Dat heet: overbelasting.
Bij klachten raakt de balans verstoord. Stel je verzwikt je enkel. Je belastbaarheid is erg laag, je kunt dan ‘de gewone belasting’ zoals wandelen niet meer aan. Als je door je rug gaat, is tillen, rechtop staan of zelfs liggen vaak moeizaam of onmogelijk. Lig je de hele dag op bed, wordt ‘gewoon’ staan te zwaar.
De Fysiotherapeut helpt om je belastbaarheid te verhogen door stapsgewijs de belasting op te voeren. Precies afgewogen. Genoeg belasting om te verbeteren, niet leidend tot overbelasting. De begeleiding van de fysiotherapeut in de week is altijd beperkt. Daarom krijg je vaak ook oefeningen voor thuis mee. Je kunt alleen zelf met een stapsgewijze aanpak je belastbaarheid optimaal verbeteren.
Ben je zover dat je net hersteld bent van je klachten, moet je er dus ook rekening mee houden dat je de belasting niet direct weer enorm opvoert. Immers je belastbaarheid is nog maar net genoeg voor de behoeften in je dagelijks leven.
Voorkomen en herstellen van klachten? Neem tijd voor je belastbaarheid!